Workshop Automata

Hoe werkt een muziekdoosje? Wat zit er verborgen in het doosje waardoor het kan ronddraaien? En het belangrijkste: kan jij ook zelf een automata maken? Want een muziekdoosje is eigenlijk een automata; een mechanisch apparaatje dat je eenvoudig met de hand in beweging kan zetten. Samen met leerlingen bedenken we hun eigen machines, ontwerpen we die en transformeren we ze in een automata.

Opbouw workshop Automata

De dag starten we met een korte introductie over automata. Veel leerlingen zullen het begrip niet kennen. Maar als ze eenmaal de voorbeelden zien blijkt dat er heel veel automata’s in het dagelijks leven voorkomen. We laten trouwens niet alleen voorbeelden uit het dagelijks leven zien, maar ook gigantische kunstwerken, zoals de Marble Machine van Martin Molin. Ook leggen we in de introductie van de workshop Automata natuurlijk uit hoe je een simpele beweging in gang kan zetten.

Na de introductie gaan de leerlingen snel aan de slag. Met behulp van verschillende materialen starten ze met hun eigen automata. Hier komt een flinke dosis creativiteit en experiment bij kijken. Sommige ontwerpen zijn namelijk te complex om in beweging te krijgen, maar dan daagt onze workshopleider de leerlingen uit om een oplossing te zoeken. Samen met de workshopleider komen de leerlingen tot de kern van hun ontwerp. 

Als het ontwerp bijna af is, gaan de leerlingen de beweging erin verwerken met behulp van tandwieltjes. Welk deel van het ontwerp moet bewegen en hoe kan je dat voor elkaar krijgen? Soms moeten er nog onderdelen van het ontwerp worden aangepast. Of er moeten juist delen worden toegevoegd. Leerlingen krijgen altijd de meest te gekke resultaten!

Leerdoelen

  • Leerlingen leren een mechanisch bewegend apparaat te maken.
  • Leerlingen ontwikkelen inzicht in de werking van tandwielen en hefbomen.
  • Leerlingen krijgen meer inzicht in kinetische kunst.

Workshopkosten

  • Prijs per workshop: € 425,00 per dagdeel of € 540,00 voor beide dagdelen.
  • In het dagdeel in de ochtend kunnen 4 rondes van 45 minuten, 3 rondes van 60 minuten of 2 rondes van 90 minuten worden georganiseerd. Het aantal rondes in de middag hangt af van de schooltijden.
  • Wil je drie of meer workshops boeken? Dan maken wij graag een prijsopgave op maat i.v.m. staffelkorting.

Reis- en materiaalkosten

  • Reiskosten bedragen 25 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.
  • Materiaalkosten bedragen 32,50 euro per ronde.

Benodigdheden

Een lokaal met voldoende tafels en stoelen. Het lokaal beschikt over een smart- of digibord. Voor de automata wordt restmateriaal verzameld (denk aan verpakkingen, plastic tassen, lege melkpakken etc.) en er is voldoende wit A4-papier, potloden, stiften en scharen nodig. 

Meer informatie aanvragen